Polityka prywatności

 

Niniejsza Polityka Prywatności określa zasady przetwarzania danych osobowych pozyskanych za pośrednictwem sklepu internetowego esouvenir.pl (zwanego dalej: „Sklepem Internetowym”).

 

1. Dane podmiotu przetwarzającego dane osobowe

Administratorem danych osobowych w sklepie internetowym jest: Banknoty Pamiątkowe Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, z siedzibą w Warszawie (02-797), ul. Klimczaka 1, wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydział Krajowego Rejestru Sadowego pod numerem KRS 0000833995, NIP: 9512499680, REGON: 38580518800000 Kapitał zakładowy : 5.000 PLN , adres e-mail: info@banknotypamiatkowe.pl, nr telefonu do kontaktu : + 48 600 001 775

 

2. Zakres przetwarzanych danych osobowych

Zakres przetwarzanych danych osobowych: Imię i nazwisko, adres zamieszkania, numer telefonu, adres e-mail.

  1. podstawowe dane osobowe – cele weryfikacyjne, przetwarzanie zapytań, umożliwienie zawierania umów sprzedaży, weryfikacja ich wykonania, pomoc przy ich zawarciu lub wykonaniu, dostawa produktów, obsługa skarg (podstawa prawna: Art. 6 ust. 1 lit. b RODO)
  2. dane adresowe – dostawa produktów, obsługa skarg i zapytań (podstawa prawna: Art. 6 ust. 1 lit. b i c RODO)
  3. dane kontaktowe – obsługa skarg i zapytań, dostarczanie informacji o statusie zamówienia, pomoc przy dostawie, wysyłanie wiadomości typu newsletter (podstawa prawna: Art. 6 ust. 1 lit. b RODO)

 

3. Zakres i cel zbieranych danych osobowych

 

W związku z wejściem w życie i koniecznością stosowania Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych) (zwanego dalej „Rozporządzeniem”), Banknoty Pamiątkowe Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, z siedzibą w Warszawie (02-797), ul. Klimczaka 1, wpisaną do Rejestru Przedsiębiorców prowadzonego przez Sąd Rejonowy dla m.st. Warszawy XIII Wydział Krajowego Rejestru Sadowego pod numerem KRS 0000833995, NIP: 9512499680 (zwany dalej także: „Sklepem Internetowym”) będąca właścicielem domeny internetowej  https://esouvenir.pl/ przedstawia poniższe informacje dotyczące zasad przetwarzania Panią/Pana danych osobowych.

 

Cel i czas przetwarzania danych

Dane przetwarzane będą tylko na czas realizacji umowy sprzedaży, czyli przez okres wymagany przepisami o rachunkowości i podatkach do wykonania tej umowy, w tym do ewentualnych uprawnień z tytułu rękojmi i gwarancji, nie dłużej jednak niż przez 5 lat liczonych od końca roku kalendarzowego, w którym powstał obowiązek podatkowy.

 

Newsletter

Aby zapisać się do usługi newslettera i otrzymywac cykliczne powiadomienia e-mail od Banknoty Pamiątkowe Sp. z o.o., należy podać swój adres poczty e-mail. Jest on przekazywany firmie Freshmail, obsługującej e-mail marketing na stronie internetowej esouvenir.pl. Freshmail zapewnia bezpieczeństwo przechowywania Twojego adresu e-mail w swojej bazie danych.

 

Rejestracja

Aby złożyć zamówienie w sklepie internetowym esouvenir.pl, należy zarejestrować konto klienta. Podczas rejestracji konta zapisujemy w bazie Twój adres e-mail, a potwierdzenie rejestracji zostaje wysłane po zakończeniu tego procesu na podany adres e-mail.

 

Zamówienia

Kiedy Twoje konto jest utworzone, do realizacji zamówień konieczne jest uzupełnienie pozostałych danych w Twoim profilu. Są to: imię i nazwisko, dane adresowe (ulica, miasto, kod pocztowy, państwo) oraz numer telefonu. Dla przedsiębiorców jest to również nazwa firmy oraz numer NIP. Dane te przechowujemy w bazie danych Sklepu Internetowego.

 

Płatności

Aby zrealizować zamówienie, należy dokonać płatności elektronicznej, podczas której przekazujemy operatorowi płatności identyfikator transakcji wraz z Twoimi danymi, niezbędnymi do jej realizacji. Płatności elektroniczne realizowane są za pośrednictwem serwisu Przelewy24 www.przelewy24.pl – PayPro Spółka Akcyjna z siedzibą w Poznaniu przy ul. Kanclerskiej 15, 60-327 Poznań, wpisana do Rejestru Przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego prowadzonego przez Sąd Rejonowy Poznań Nowe Miasto i Wilda, VIII Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego po numerem KRS 0000347935, numer NIP 7792369887, o kapitale zakładowym wynoszącym 4.500.000,00 zł, w całości opłaconym.

 

Wysyłka

Aby zrealizować wysyłkę zamówienia, Twoje dane kontaktowe niezbedne do realizacji zamówienia są przekazywane firmie spedycyjnej. W zależności od formy wysyłki mogą to być: imię i nazwisko, adres e-mail, dane adresowe (ulica, miasto, kod pocztowy, państwo) oraz numer telefonu – dla wysyłki kurierskiej lub imię i nazwisko, adres e-mail oraz numer telefonu – dla usługi paczkomat. Dla przedsiębiorców jest to również nazwa firmy oraz numer NIP. Wysyłki na terenie Polski obsługuje firma InPost (kurier oraz Paczkomaty). Wysyłka do pozostałych krajów Unii Europejskiej obsługiwana jest przez firmę UPS (kurier).

 

Ciasteczka

Jeśli zostawisz na naszej witrynie komentarz, będziesz mógł wybrać opcję zapisu twojej nazwy, adresu e-mail i adresu strony internetowej w ciasteczkach, dzięki którym podczas pisania kolejnych komentarzy powyższe informacje będą już dogodnie uzupełnione. Te ciasteczka wygasają po roku.

Jeśli odwiedzisz stronę logowania, utworzymy tymczasowe ciasteczko na potrzeby sprawdzenia czy twoja przeglądarka akceptuje ciasteczka. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych i zostanie wyrzucone, kiedy zamkniesz przeglądarkę.

Podczas logowania tworzymy dodatkowo kilka ciasteczek potrzebnych do zapisu twoich informacji logowania oraz wybranych opcji ekranu. Ciasteczka logowania wygasają po dwóch dniach, a opcji ekranu po roku. Jeśli zaznaczysz opcję „Pamiętaj mnie”, logowanie wygaśnie po dwóch tygodniach. Jeśli wylogujesz się ze swojego konta, ciasteczka logowania zostaną usunięte.

Jeśli zmodyfikujesz albo opublikujesz artykuł, w twojej przeglądarce zostanie zapisane dodatkowe ciasteczko. To ciasteczko nie zawiera żadnych danych osobistych, wskazując po prostu na identyfikator przed chwilą edytowanego artykułu. Wygasa ono po 1 dniu.

 

Osadzone treści z innych witryn

Artykuły na tej witrynie mogą zawierać osadzone treści (np. filmy, obrazki, artykuły itp.). Osadzone treści z innych witryn zachowują się analogicznie do tego, jakby użytkownik odwiedził bezpośrednio konkretną witrynę.

Witryny mogą zbierać informacje o tobie, używać ciasteczek, dołączać dodatkowe, zewnętrzne systemy śledzenia i monitorować twoje interakcje z osadzonym materiałem, włączając w to śledzenie twoich interakcji z osadzonym materiałem jeśli posiadasz konto i jesteś zalogowany w tamtej witrynie.

Dla użytkowników którzy zarejestrowali się na naszej stronie internetowej (jeśli tacy są), przechowujemy również informacje osobiste wprowadzone w profilu. Każdy użytkownik może dokonać wglądu, korekty albo skasować swoje informacje osobiste w dowolnej chwili (nie licząc nazwy użytkownika, której nie można zmienić). Administratorzy strony również mogą przeglądać i modyfikować te informacje.

 

Jakie masz prawa do swoich danych

Jeśli masz konto użytkownika w tej witrynie, możesz zażądać dostarczenia pliku z wyeksportowanym kompletem twoich danych osobistych będących w naszym posiadaniu, w tym całość tych dostarczonych przez ciebie. Możesz również zażądać usunięcia przez nas całości twoich danych osobistych w naszym posiadaniu. Nie dotyczy to żadnych danych które jesteśmy zobligowani zachować ze względów administracyjnych, prawnych albo bezpieczeństwa.

 

Sklep internetowy przetwarza Pani/Pana dane osobowe w następujących celach:

  1. obsługi płatności przez Internet (podstawa prawna: art. 6 ust. 1 lit. f Rozporządzenia) – dane niezbędne do realizacji transakcji udostępniane operatorowi płatności online przelewy24. W przypadku, gdy podanie przez Panią/Pana danych osobowych następuje w celu zawarcia umowy ze Sklepem internetowym, podanie przez Panią/Pana danych osobowych jest warunkiem zawarcia tej Umowy. Podanie danych osobowych w tej sytuacji jest dobrowolne, jednak konsekwencją niepodania tych danych będzie brak możliwości zawarcia umowy  ze Sklepem internetowym.
  2. w celu weryfikacji przez operata płatności online należytego wykonania umów zawartych ze Sklepem internetowym, w szczególności zapewnienia ochrony interesów płatników w związku ze składanymi przez nich reklamacjami (podstawa prawna:  art. 6 ust. 1 lit. f Rozporządzenia). W przypadku przekazania Pani/Pana danych osobowych operatorowi płatności przelewy24, w związku z obsługą i rozliczaniem płatności dokonywanych przez Panią/Pana płatności na rzecz Sklepu internetowego przez Internet przy użyciu instrumentów płatniczych, podanie danych jest wymagane w celu realizacji płatności i przekazania potwierdzenia jej dokonania przez operatora płatności na rzecz Sklepu internetowego.
  3. w celu realizacji wysyłki cyklicznych wiadomości typu newsletter, obsługiwanych przez system usługodawcy e-mail marketing Freshmail.

 

4. Zobowiązanie do zachowania tajemnicy związanej z danymi osobowymi oraz ich należytego zabezpieczenia

Sprzedawca informuje, że sklep internetowy https://esouvenir.pl/ stosuje protokół transmisji, zapewniający bezpieczeństwo przesyłania danych w Internecie: zainstalowany protokół SSL (Secure Socket Layer v3). Informacje przesyłane z serwera do Klienta są również szyfrowane. Jednocześnie Sprzedawca zobowiązuje się do zachowania tajemnicy związanej z danymi osobowymi oraz ich należytego zabezpieczenia.

 

5. Informacja o prawach klienta w zakresie danych osobowych

Klient/Konsument w każdej chwili może skorzystać z żądania od Sprzedawcy do dostępu do informacji o przetwarzanych danych osobowych, ich poprawienia, usunięcia oraz ograniczenia przetwarzania.

Z powyżej wymienionego prawa mogą Państwo skorzystać poprzez:

  • kontakt pisemny: Banknoty Pamiątkowe Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością, z siedzibą w Warszawie (02-797), ul. Klimczaka 1
  • kontakt za pośrednictwem poczty elektronicznej: info@banknotypamiatkowe.pl

Klient/Konsument  ma możliwość wniesienia skargi do Prezesa Urzędu Ochrony Danych Osobowych, jeżeli uważa, iż przetwarzanie danych osobowych narusza przepisy prawa: https://uodo.gov.pl/p/kontakt

W sprawach nieuregulowanych regulaminem zastosowanie mają postanowienia Kodeksu cywilnego i odpowiednich ustaw prawa polskiego, a także prawa Unii Europejskiej, w szczególności RODO (Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).